İçeriğe geç

Babaya Mektup – Franz Kafka

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Çeviri: Regaip MİNARECİ

İnsan psikolojisi çok derin bir alandır ve bir insanı ömrü boyunca neyin nasıl etkileyeceğini tam olarak kestirebilmek mümkün değildir. Özellikle bir insanın çocukluk döneminde yaşadığı ruhsal çöküntüler / travmalar, o insanı ömrü boyunca etkiler. Bu durum aileden kaynaklı ise ruhtaki bu yaraların iyileşmesi daha zor olur, belki de mümkün değildir. Etkileri ise daha derindedir.

Bu kitapta da Franz Kafka ile başarılı bir işadamı olan babası  Hermann Kafka’nın ilişkilerini, Kafka’nın ağzından bir mektupta okuyoruz. Yani kitabı okurken, okuduğumuz mektubun tek taraflı bir bakış açısını yansıttığını unutmayalım. Yani bir baba mükemmel olsaydı bile çocuğu ondan yine de şikayetçi olurdu.

Daha henüz her şeyin farkında olmayan, hayatı tanımaya, anlamya çalışan ve her şeyi gözlemlemeye çalışan bir çocuk düşünün, ve bu çocuk gordüğü her şeye o an tepki vermiyor belki ama bilinçaltı sürekli aktif. Yani etrafından gelen tepkiler sürekli bilinçaltında biriktiriyor. Bu yüzden anne ve babalar çocuklarının yanındayken, kendi hareketlerine ve söylediği sözlere çok dikkat etmeliler. Ebeveynler sadece çocuğa karşı olan hareketlerine değil, aynı zamanda diğer insanlara karşı olan hal ve hareketlerine de çok dikkat etmeliler. Tıpkı Kafka’nın marketteyken babasının çalışanına karşı olan davranışlarına içerlemesi ve ona yapılmadığı halde bu hareketlere anlam yüklemesi gibi.

Anne, baba olmayı düşünen veya çocuğu olan kişilerin muhakkak okuması gereken kitaplardan. Çocuk gelişiminde ailenin rolünü gözler onüne seriyor.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir