İçeriğe geç

The Art of Game Design notları: Giriş – Oyun tasarımı nedir?

Temellere Odaklanın

Birçok insan, oyun tasarımının ilkelerini en iyi şekilde incelemek için, doğal olarak mevcut olan en modern, karmaşık, ileri teknoloji oyunları inceleyecektir. Bu yaklaşım tamamen yanlıştır. Video oyunları, geleneksel oyunların yeni bir ortamda doğal bir şekilde büyümüş halidir. Onları yöneten kurallar hala aynıdır.

Bir mimar, bir gökdeleni tasarlamadan önce bir kulübenin nasıl tasarlanacağını anlamalıdır. Bu nedenle çoğu zaman en basit oyunlardan bazılarını inceleyeceğiz. Bunlardan bazıları video oyunları olacak, ancak bazıları çok daha basit olacak: Zar oyunları. Kart oyunları. Masa oyunları. Bu oyunların prensiplerini anlayamazsak, daha karmaşık oyunları nasıl anlayacağız?

Bazıları bu oyunların eski olduğunu ve bu yüzden çalışmaya değmeyeceğini savunacak, ancak Thoreau‘nun dediği gibi,

“Doğayı araştırmayı ihmal edebiliriz, çünkü o yaşlıdır.”

Oyun oyundur. Klasik oyunları eğlenceli yapan ilkeler, en modern oyunları eğlenceli yapan ilkelerle aynıdır. Klasik oyunların zaman testine dayanma gibi bir avantajı vardır. Klasik oyunların başarıları, birçok modern oyunda olduğu gibi teknolojilerindeki yeniliklerden kaynaklanmamaktadır. Klasik oyunların, oyun tasarımcıları olarak anlamayı öğrenmemiz gereken daha derin nitelikleri vardır.

Klasik oyunlara odaklanmanın yanı sıra, bu kitap türe özgü prensiplerin aksine (“daha iyi bir hikâye temelli birinci şahıs nişancı için on beş ipucu!”) oyun tasarımının en derin ve en temel prensiplerini sunmaya çalışacaktır. Türler gelir ve gider, ancak oyun tasarımının temel prensipleri, uzun zamandır bizimle birlikte olan ve gelecek yıllar için bizimle birlikte olacak insan psikolojisinin prensipleridir. Bu temellerde çok iyi bilinen, ortaya çıkan herhangi bir türe hâkim olacaksınız ve hatta kendi tarzınızı yaratabileceksiniz.

Bu kitap size geleneksel tahta ve kart oyunları oluşturmak için kullanabileceğiniz prensipleri öğretecek olsa da daha çok video oyunu endüstrisinden yana. Niçin? Çünkü bir oyun tasarımcısının işi yeni oyunlar yaratmaktır. Bilgisayar teknolojisinin son otuz yılda patlaması, dünya gibi oyun tasarımı alanında hiç görülmemiş yeniliklere olanak sağlamıştır. Günümüzde yaşayan, insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar fazla oyun tasarımcısı var. Şanslar, eğer oyun oluşturmak istiyorsanız, bu yeni teknolojinin en üst noktasında onları bir yerde yaratacaksınız ve bu kitap size bunun nasıl yapılacağını göstermek için geleneksel oyun türleri ile hazırlandı.

Yabancılarla Konuş

Oyun geliştiricileri yabancı düşmanlığına, yani yabancılardan korkma ününe sahiptir. Bu tanıdık olmayan bireyler değil, tanıdık olmayan teknikler, uygulamalar ve ilkeler anlamına gelir. Neredeyse bir şeyin oyun endüstrisinden gelmezse, dikkate almaya değmeyeceğine inanıyor gibi görünüyorlar. Gerçek şu ki, oyun geliştiriciler genellikle yakın çevrelerine bakmak için çok meşguller. İyi oyunlar yapmak zordur, bu nedenle geliştiriciler kafalarını yere indirir, odaklanmış kalır ve işi halleder. Genellikle yeni teknikler aramaya, bunları oyunlarına nasıl entegre edeceklerini bulmaya ve yeni bir tekniğin başarısız olma riskini almaya zamanları olmaz. Bu yüzden, güvenli oynarlar ve bildiklerine sadık kalırlar; bu da maalesef piyasada gördüğünüz “cookie-cutter” oyun başlıklarının çokluğuna yol açar.

Fakat başarılı olmak, harika ve yenilikçi bir şey yaratmak için farklı bir şey yapmak zorundasınız. Bu, cookie-cutter oyunlarının nasıl yapıldığına dair bir kitap değildir. Harika yeni tasarımların nasıl oluşturulacağı hakkında bir kitaptır. Eğer bu kitabın bilgisayar dışındaki oyunlara yer verdiğine şaşırdıysanız, oyun bile olmayan şeylerdeki ilkeleri, yöntemleri ve örnekleri nasıl kullandığını görmek sizi daha da şaşırtacaktır. Müzik, mimarlık, film, bilim, resim, edebiyat ve güneşin altındaki her şeyden örnekler alınacaktır. Neden olmasın? Yüzlerce veya binlerce yıldır yoğun çalışmaların sürdüğü diğer alanlar olduğu hale, neden tüm ilkelerimizi sıfırdan geliştirmek zorunda kalalım? Tasarım ilkeleri her yerden gelecek çünkü tasarım her yerde ve tasarım her yerde aynı.

Bu kitap sadece her yerden tasarım ilhamı almakla kalmayacak, aynı şeyi yapmaya ikna edecektir. Bildiğiniz her şey ve deneyimlediğiniz her şey oyun tasarım masasında adil bir oyundur.

Harita

Oyun tasarımı hakkında yazmak kolay bir konu değil. Lensler ve temeller yararlı araçlardır, ancak oyun tasarımını gerçekten anlamak, yaratıcılık, psikoloji, sanat, teknoloji ve iş dünyasının inanılmaz karmaşık bir ağını anlamaktır. Bu ağdaki her şey başka her şeye bağlı. Bir elemanın değiştirilmesi diğerlerini etkiler ve bir elemanın anlaşılması diğerlerinin anlaşılmasını da etkiler. Deneyimli tasarımcıların çoğu, bu ağı kafasında, yavaşça, uzun yıllar boyunca, denemeler ve hatalarla öğelerini ve ilişkileri öğrendiler. Ve bu, oyun tasarımını yazmayı zorlaştıran şeydir. Kitaplar mutlaka doğrusaldır. Bir anda bir fikir sunulmalıdır. Bu sebeple, birçok oyun tasarım kitabı eksik bir his veriyor -tıpkı el feneri rehberliği ile yapılan bir gece turu gibi, okuyucu birçok ilginç şey görüyor, ancak hepsinin nasıl bir araya geldiğini gerçekten anlayamıyor.

Oyun tasarımı bir maceradır ve macera da bir haritaya ihtiyaç duyar. Bu kitap için oyun tasarımı ilişkilerinin ağını gösteren bir harita hazırladım. Haritanın sonuna yakın haritanın tamamını görebilirsiniz, ancak haritanın tamamını bir kerede görmek kafa karıştırıcı ve ezicidir. Picasso bir keresinde şöyle dedi: “Yaratmak için ilk önce yok etmek gerekir.“ ve biz de böylece yapacağız. Her şeyi bir kenara bıraktık ve haritamıza boş bir sayfa olarak başladık. Bunu yaparken, sizi de oyun tasarımına ilişkin önyargılarınızı bir kenara koymaya teşvik ediyorum, böylece bu zor ama büyüleyici konuya açık bir zihinle yaklaşabilirsiniz.

Birinci bölüm, tasarımcı tek bir öğe ekleyerek başlayacaktır. Ardışık bölümler, her seferinde birer birer diğer öğeleri ekleyerek, tasarımcı, oyuncu, oyun, takım ve müşteri arasındaki karmaşık ilişki sistemini aşamalı olarak kurar; böylece nasıl bir araya geldiklerini ve neden, nasıl uyduklarını görebilirsiniz. Kitabın sonunda, hem kağıtta hem de aklınızda bu ilişkilerin bir haritasına sahip olacaksınız. Elbette, kağıt üzerindeki harita önemli değil – önemli olan aklınızdaki haritadır. Umarım, bu kitap zihninizde bir ilişki haritası oluşturmaya yardımcı olduktan sonra, zihinsel haritanızı gerçeğe karşı test edecek, onu değiştirebilecek ve geliştirilebilecek parçaları bulmanızı sağlayacak. Her tasarımcı, bu ilişkilerin kendi kişisel haritasını oluşturma yolculuğuna katılır. Oyun tasarımında yeniyseniz bu kitap size haritanızın başlangıcını verebilmelidir. Zaten deneyimli bir oyun tasarımcısıysanız, umarım bu kitap size sahip olduğunuz haritayı nasıl geliştireceğiniz konusunda fikir verebilir.

Düşünmeyi Öğrenmek

Her gerçeğin dört köşesi vardır. Bir öğretmen olarak ben sana birini veriyorum, diğer üçünü bulmaksa senin işin…

— Konfüçyüs

Konfüçyüs ne hakkında konuşuyor? İyi bir öğretmen size dört köşeyi gösterip her şeyi açık bir şekilde ortaya koyamaz mı? Hayır. Gerçekten öğrenmek, hatırlamak ve anlamak için, zihninizin bir sorgulama, bilgi bulma arayışında olması gerekir. Bu durum, gerçekten derinlemesine anlamak istenen bir durum değilse, en akıllıca ilkeler bile faydasız olacaktır. Bu kitapta bazı şeylerin açıkça ortaya konmayacağı zamanlar olacak – bazı şeylerin kasıtlı olarak net olmadığı zamanlar olacak, böylece gerçeği ortaya çıkardığınızda, sizin için bir anlam ifade edecek.

Bazen şifreli bir yaklaşım olmasının başka bir sebebi daha var. Daha önce de tartışıldığı gibi oyun tasarımı kesin bir bilim değildir. Gizem ve çelişkilerle doludur. Lens setimiz eksik ve kusurlu olacaktır. Harika bir oyun tasarımcısı olmak için, kitabın sunduğu prensiplere aşina olmak yeterli değildir. Belirli prensiplerin neden bazı durumlarda işe yaramadığını anlamak ve kendinize ait yeni prensipler bulmak için kendiniz için düşünmeye hazır olmalısınız. Mendeleev’imizi bekliyoruz. Belki de o sensin.

Neden Kitaplardan Nefret Ediyorum

Kitaplardan nefret ediyorum, çünkü insanlara sadece anlamadıkları şeyler hakkında konuşmayı öğretiyorlar.

— Jean-Jacques Rousseau

Çalışma ve pratik için dengeli bir yaklaşımın olması çok önemlidir.

— The Dalai Lama

Lütfen bu kitabı veya herhangi bir kitabı okumanın, sizi bırakın harika bir oyun tasarımcısı yapmayı, bir oyun tasarımcısı haline getireceğini bile düşünmeyin. Oyun tasarımı bir dizi prensip değildir, bir aktivitedir. Bir kitap okuyarak, daha önce bir şarkıcı, pilot ya da basketbol oyuncusu olduysanız, belki bir oyun tasarımcısı da olabilirsiniz. Bir oyun tasarımcısı olmanın tek bir yolu var ve bu yol oyun tasarlamaktır- ve daha da önemlisi, insanların gerçekten sevdiği oyunları tasarlamaktır. Bu, sadece oyun fikrinizi not almanızın yeterli olmadığı anlamına gelir. Oyunu inşa etmeli, kendin oynamalı ve başkalarının oynamasına izin vermelisin. Memnun kalmadığında (memnun kalmayacaksın), onu değiştirmelisin. Tekrar değiştirmeli ve insanların gerçekten oynamaktan zevk aldıkları bir oyun yaratıncaya dek, onlarca kez tekrar değiştirmelisin. Bunu birkaç kez yaşadığında, o zaman oyun tasarımının ne olduğunu anlamaya başlayacaksın. Oyun tasarımcıları arasında bir deyiş var: “İlk on oyununuz berbat olacak – bu yüzden hızlı bir şekilde onlardan kurtulun.“

Bu kitaptaki ilkeler, tasarımlarınızı yönlendirmenize yardımcı olacak ve size daha iyi tasarımların daha hızlı nasıl yapılacağı konusunda yararlı bakış açıları sağlayacak, ancak pratikte yalnızca iyi bir tasarımcı olabilirsiniz. Eğer iyi bir oyun tasarımcısı olmakla ilgilenmiyorsanız, şimdi bu kitabı bırakın, burada sizin için hiçbir şey yok. Ama eğer gerçekten bir oyun tasarımcısı olmak istiyorsanız, o zaman bu kitap bir son değil, yaşamınızın geri kalanında sürecek olan sürekli bir çalışma, uygulama, asimilasyon ve sentez sürecinin başlangıcıdır.

Bölüm 0’ın sonuna geldiniz. Sonraki bölüm: Bölüm 1 – Nasıl Oyun Tasarımcısı Olunur

Sayfalar: 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir