İçeriğe geç

The Art of Game Design notları: Bölüm 6 – Oyun Bir Fikirle Başlar

Beyin Fırtınası ipuçları | Görsel: Picolo-kun

Beyin Fırtınası İpucu #1 Eklenecek

Beyin Fırtınası İpucu #2 Eklenecek

Beyin Fırtınası İpucu #3 Eklenecek

Oyuncaklar | Görsel: Maciek1602

Beyin Fırtınası İpucu #4 Oyuncaklar

Zihninizi probleminizle ilgili görsel olarak meşgul etmenin başka bir yolu da masaya bazı oyuncaklar getirmektir. Probleminizle çok ilgili veya hiç ilgisi olmayan bazı oyuncakları seçin ve masanıza getirin. Dokunmak fikirleri tetikleyen bir başka ek unsurdur. Daha da iyisi fikirlerinizi küçük heykellere dönüştürmek için neden masaya kil veya oyun hamuru getirmiyorsunuz? Kulağa aptalca geliyor olabilir ancak yaratıcılık aptalcadır!

Bakış Açını Değiştir | Görsel: mannequin-atelier

Beyin Fırtınası İpucu #5 Bakış Açını Değiştir

Bu kitapta anlatılan lenslerin büyün amacı, kitabı okurken size oyununuz hakkında farklı bakış açıları kazandırabilmektir. Peki neden sadece bununla yetinelim? Sadece sandalyemizde oturup beyin fırtınası yapmak yeterli olmamalı! Oturduğumuz yerden kalkıp farklı yerlere gitmeli ve farklı ortamlarda beyin fırtınasını devam ettirmeliyiz. Bir otobüste, sahil kenarında, bir alışveriş merkezinde, bir oyuncakçıda belki ayakta dikilirken aklınıza gelebilecek parlak fikirler çok kritik olabilir.

Beyin Fırtınası İpucu #6 Kendini Kaptırmak

Probleminizi belirlediyseniz eğer kendinizi onun içinde kaybedin. Hedef kitlenizde olabilecek insanların alışveriş merkezinde neler aldığına, niçin aldığına dikkat edin. Neler hakkında konuşuyorlar? Onlar için önemli olan şey ne? Bu insanları yakından tanımanız gerekiyor. Öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenin. Kimsenin fark etmediği o özel şeyi bulmalısınız.

Bir temaya veya bir hikayeye takılı mı kalınız? O hikayenin farklı versiyonlarını bulup inceleyin; filmler, diziler, kitaplar bulabildiğiniz ne varsa… Eski oyun mekanikleri ile ilgili yeni bir şeylere mi ihtiyacınız var? Belirlediğiniz mekaniği içeren oyunların hepsini oynamaya çalışın.

Beyin Fırtınası İpucu #7 Eşek Şakaları

Bazı kişiler ciddi işlerde mizah kullanmaktan kaçınır ancak beyin fırtınası yaparken bazen mizah işi bitirmeye yarayan şeydir. Grup içerisinde mizah bazen ekibi rotadan çıkarabilir, onların tekrar işe koyulması sizin sorumluluğunuzdadır.

Masraftan Kaçınma | Görsel: DeathToStock

Beyin Fırtınası İpucu #8 Hiçbir Masraftan Kaçınma

Çocukluğumuzdan beri bizlere kaynaklarımızı boşa götürmemek öğretildi. “Kağıdı boşa götürme!”, “Paranı boşa harcama!” gibi. Beyin fırtınası tutumlu olma zamanı değildir. Milyon dolarlık bir iş fikri bulmaya çabalarken birkaç kuruşu gözden çıkarmaktan korkmamak gerekir.

Beyin fırtınası yaparken ben gösterişli kalemleri, büyük renkli kağıtların tek yüzlerini kullanırım. Kendinizi biraz serbest bırakmak size uygun gelen şeyi yapmak yaratıcılığınızın sınırlarını esnetebilir. Herkes için doğru olan şey size uymuyor olabilir. Neyin sizin için iyi olduğunu anlamak için sürekli deneme yanılma yaparak size uyan şeyleri yapmalısınız. Tercih ettiğiniz materyallere ulaşamıyorsanız eldekilerle işi bitirmek için uğraşmak zorundasınız.

Duvarda Yazanlar | Görsel: DeathToStock

Beyin Fırtınası İpucu #9 Duvarda Yazanlar

Notlar almak çok önemlidir. Kalabalık bir ekibe sahipseniz beyin fırtınası yapacağınız zamanlarda herkesin görebileceği bir beyaz tahta notlar almak için uygundur.

Fikirleri not almak için post-it kullanıyor olabilirsiniz, bunun dezavantajı büyük fikirler için küçük kalmalarıdır. Büyük kağıtları bantlar ile kullanmak daha mantıklı olabilir. Eski notlarınızı rulolar yaparak saklamak ileride çok işinize yarayabilir. Bir proje üzerinde çalışma yaparken takıldığınızda 1 yıl önceki notlarınızı açıp beyin fırtınasına katkı sağlayabilirsiniz.

Beyin Fırtınası İpucu #10 Uzay Hatıraları

“Uzay Hatıraları” deyimi “The Art of Innovation” kitabının yazarı Tom Kelley‘e ait. Beyin fırtınası ile ilgili şeyleri duvarlarda tutmamızın avantajı şudur: beynimiz bir şeyleri hatırlama konusunda zayıftır. Bir beyin fırtınası yapıp, ofisten bir hafta ayrı kaldığınızda önemli ayrıntıları kolay bir şekilde unutabilirsiniz. Ancak çalıştığınız ortamın duvarlarını önemli ayrıntılarla doldurursanız, geri döndüğünüzde fikirler hafızanızda kolay bir şekilde tekrar canlanır.

Beyin Fırtınası İpucu #11 Her Şeyi Yaz

İyi bir fikre sahip olmanın en iyi yolu birçok fikre sahip olmaktır.

Linus Pauling

Süslü kaleminizi, süslü kağıtlarınızı, gösterişli kahvenizi, bazı oyuncakları, kilden veya oyun hamurundan modelleri aldınız, artık ihtiyacınız olan şeylere sahipsiniz. Şimdi yapmanız gereken şeyin muhteşem bir fikrin gelmesini beklemek olduğunu düşünüyorsunuz. YANLIŞ! Beklemek yok, hemen yazmaya başlamalısınız. Aklınıza gelen en ufak, en aptalca görünen şeyi bile yazmalısınız.

Bir şeyler ortaya çıktıkça, aptalca olan fikirlerin arasından iyi olanları ayırmaya başlayabileceksiniz. Hatta bazen en aptalca görünen şeyler bile en parlak fikirlere dönüşebilir. Bunu yapmak kolay değil o yüzden fikir ne kadar aptalca gibi gelse de onu bastırmayın, kendinize sansür uygulamayın. Aynı şekilde eğer bir ekiple çalışıyorsanız onların aptalca görünen fikirlerine sansür uygulamayın. Onların aptalca fikirleri de en az sizin aptalca fikirleriniz kadar iyidir.

Beyin Fırtınası İpuçları | Görsel: rainbowxemo

Beyin Fırtınası İpucu #12 Listenizi Numalandırın

Beyin fırtınası sırasında ortaya çıkan fikirlerinizi listelediniz. Ortaya çıkan bu liste yığınını numaralandırmalısınız. Numaralandırma işlemi hem tartışmayı kolaylaştırır, örneğin; 3 numara 7 numaradan daha uygun gibi, hem de numaralandırılmış listelere daha çok itibar edilir. Listeden bir şey çıkarıldığında bunu fark etmesi çok daha kolaydır.

Beyin Fırtınası İpucu #13 Kategorileri Karıştır ve Eşleştir

Aklınıza güzel fikirler gelmeye başladığında onları verimli kullanabilmek için kategoriler hazırlayın. Örneğin; teknoloji fikirleri, mekanikler hakkında fikirler, hikaye hakkında fikirler, estetik hakkında fikirler… gibi. Bu şekilde kategoriler oluşturmak fikirlerle ne yapmanız gerektiğini anlamanızı kolaylaştırır.

Beyin Fırtınası İpucu #14 Kendinle Konuş

Kendi kendine konuşmak konusunda sosyal anlamda olumsuz bir baskı vardır. Ancak özellikle beyin fırtınası yaparken yalnızsanız sadece düşünmek yerine sesli düşünmek, kendinizle konuşmak fikirlerin somutlaşması konusunda size fayda sağlayacaktır.

Kendinize rahat bir ortam bulun, dışarıdaysanız ve bu şekilde kendinizle konuşmaktan utanıyorsanız telefonda birisiyle konuşuyor gibi yapabilirsiniz.

Beyin Fırtınası İpucu #15 Bir Partner Bul

Bir grup insanla birlikte beyin fırtınası yapmak, yalnız olmaya göre çok farklıdır. Çoğu zaman beyin fırtınası yaparken yanınızda bir partnerinizin olması verimliliğinizi ve üretkenliğinizi muazzam ölçüde artırabilir. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar var. Grubun çok kalabalık olmamasına dikkat etmeniz gerekir. 4 kişilik bir grup çoğu zaman yeterlidir. Kişi sayısının bundan daha fazla olması ekibi olumsuz etkilemeye başlayacaktır. Ayrıca beyin fırtınası yapılacak partnerleri doğru seçmek gerekir. Dar görüşlü, saygısız ve odağı kolay dağılan kişiler sizi de baltalayabilir.

Bu bölümdeki amacımız bir fikir bulmaktı. Biraz beyin fırtınası sonrası muhtemelen yüzlerce fikir bulursunuz. Oyun tasarımcısı böyle olmalıdır. Herhangi bir konu hakkında binlerce fikir bulabilmelidir. Beyin fırtınası ipuçlarını kullanarak pratik yaptıkça daha kısa sürede daha çok fikir üretebilir hale gelebilirsiniz. Fikir bulmak sadece ilk aşama, bundan sonra bu fikirleri bir süzgeçten geçirerek eleyecek ve içlerinden kullanışlı bir şeyler çıkarmak için çabalayacağız.

Sayfalar: 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir