İçeriğe geç

Atomik Alışkanlıklar – James Clear

James Clear

Alışkanlıkların Gücü kitabının ülkemizde bu kitap kadar ilgi çekmemiş olmaması dikkatimi çekti. Yazım dili mi, içerik kalitesi mi, güncelliği mi yoksa pazarlama ekibinin başarısı mı bilemiyorum. Alışkanlıkların Gücü 2012 yılında yayınlanmış bir kitap ve Atomik Alışkanlıklar kitabına da temel oluşturmakta aslında.

Yazarın kitabın sonunda da belirttiği konuya ben incelememin girişinde değineyim, insanlar mantıkla değil duygularıyla hareket etme eğilimindeler. Bu da işleri bizim için biraz daha karmaşıklaştırıyor. Hızlı ve Yavaş Düşünme kitabında da bu konudan bahsediliyordu.

Yararlı alışkanlıklar bizleri ileriye götürürken zararlı alışkanlıklarsa bizleri aşağıya çekmekte. Ancak bu yararlı alışkanlıkları nasıl edineceğiz veya bu zararlı alışkanlıklardan nasıl kaçınacağız? Yazar, faydalanabileceğimiz bazı teknikler paylaşmış ve parça parça kendi hikayesinden de bahsederek aslında bu kitabın temelini kendi deneyimlerinin oluşturduğuna bizleri ikna etmeye çalışıyor. Tekniklerin temeli Alışkanlıkların Gücü kitabına dayandığı için tekrar aynı şeyleri okuduğunuz hissine kapılabilirsiniz. İki kitabı arka arkaya okumak gibi bir hata yapmamanızı tavsiye ederim. Zaten iki kitap da kendi içerisinde yeterli tekrara sahip.

Tekniklerin yanında bu teknikleri oluştururken yaptığı gözlemleri de paylaşan yazar bazı konularda çok başarılı işler çıkarmış. Kazanmaya çalıştığımız bazı alışkanlıkların bir süre sonra yarıda kalmasının birçok sebebi kitapta yer almakta. Çoğu zaman Türk gibi başlayıp birkaç ay sonra bırakıyoruz. Her gün her gün aynı alışkanlığı gerçekleştirmek bir yerden sonra can sıkıcı olmaya başlıyor ve her zaman öyle bir an geliyor ki “bugün yapmasam ne olacak sanki” ile o zamana kadar kat edilen yolu ufak bir can sıkıntısı ile sonlandırıyoruz. Yazara göre başarılı olmuş birçok insanın başarısının sebebi; o kişinin ne kadar sıkılmış olursa olsun belirlediği rutine uyması ve az da olsa her gün, düzenli periyotlarla ilerleme kaydetmesidir.

Kitapta önerilen bazı tavsiyeleri günlük hayatta çoğu insanın  zaten uyguladığı şeyler olduğunu tahmin ediyorum. Örneğin kötü alışkanlıkları kırmak istiyorsak o alışkanlığa ulaşımı zorlaştırmalıyız diyor yazar. Bu da genelde çok kullanılan sosyal medya uygulamasını telefondan silmek veya 1000kitap üyeliğini dondurmak gibi eminim birçok kişinin zaten bilerek uyguladığı tekniklerden. Daha önce uygulamadığımız teknikleri ise yazar örneklerle açıklıyor.

Kitabı okuyunca anlatılan fikirler ne kadar mantıklı gelirse gelsin size şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bunları uygulamak öyle sandığınız kadar kolay olmayacaktır. O yüzden başlamadan ben gerçekte ne istiyorum diye sormanız gerek. Ayrıca yazarın da dediği gibi, insanlar genelde çok kısa süre aralıklarında çok büyük sonuçlar bekliyorlar. Bu durum da kazanmaya çalıştığımız alışkanlık henüz bizim için otomatikleşmeden ondan soğumuş oluyoruz. Çok büyük beklentilere girmeden fırsat verilebilecek bir kitap ancak unutmamak lazım iş yine dönüp dolaşıp sizde bitiyor. Fit bir vücut istiyorsanız yazar sizin yerinize her gün spor salonuna gitmeyecek, sadece bu kitabı okuyarak da istediğiniz şeye ulaşamayacaksınız. Adım atmalısınız, aylarca belki yıllarca aynı şeyleri yapmalısınız tekrar, tekrar ve tekrar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir